Közösségi szolgálat az FVL Fesztiválon 2016-ban

Mi a közösségi szolgálat?

naplemente_arviz_idejen__gonyu__2013_junius_1704452_4922

2016-tól az érettségi vizsgára jelentkezés előfeltétele, hogy minden diák 50 óra közösségi szolgálatot végezzen középiskolai tanulmányai során.

A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják, és mellyel saját személyiségüket, különféle készségeiket fejlesztik. Közösségi szolgálatot sokféle motivációból végezhet valaki: hogy megismerjen egy foglalkozást, hogy mások érdekeit szolgálja, közösséghez tartozzon, hogy elérjen egy fontos célt, például a környezet szépülését, hogy bizonyos tulajdonságainak fejlődését elősegítse, hogy hasznos módon töltse az idejét, bajba jutottakon segítsen, védje a környezetet vagy gyakorlatot szerezzen egy számára fontos területen. A közösségi szolgálat végzése során az egyén nem csak a helyi közösség javát szolgálja, megold egy társadalmi, környezeti stb. problémát és ezzel értéket teremt, hanem egyúttal együttműködő készsége, empátiája, kreativitása, felelősségvállalása, projektismerete is fejlődik. Számos tulajdonság, a későbbi munkavállaláshoz szükséges készség igazán a gyakorlatban tud fejlődni, valódi élethelyzetekben, a tevékeny munka során. A közösségi szolgálat egy olyan gyakorlati terep, ahol az iskolában elsajátított számos elméleti ismeret és tanulási teljesítmény mellett az életvezetési készségek is fejlődhetnek, a gyerekek tapasztalatot szerezhetnek különféle szervezetek működésével, munkakörökkel, társadalmi problémákkal kapcsolatban, és kipróbálhatják magukat aktív, cselekvő, szolgálatot teljesítő egyénekként is.

fvl_fesztival_uj_logo

A Földön-Vizen-Levegőben Fesztivál várja a diákok jelentkezését a közösségi munkára. 

 

Tervezett napok:

2016.06.24. Péntek
2016.06.25. Szombat / Fesztivál napja /
2016.06.26 Vasárnap

 

Napi 3 órát igazolhatunk le a részt vevő diákoknak.

 

Milyen munkákra számíthatsz ha jelentkezel?

  • útbaigazító táblák kihelyezése
  • forgalomirányítás
  • szemétszedés
  • sátorépítés és bontás
  • színpad építése és bontása
  • szemétszedés
  • információs sátorban való tevékenykedés
  • egyéb rakodni és pakolni való dolgok

diakok

 

Milyen papírokra lesz szükség?

Minden diáknak a saját iskolájától kell kérnie egy formanyomtatványt a jelentkezéshez illetve a szerződéskötéshez szükséges papírt, amit az iskola és a fesztivál főszervezője, a Gönyűi Honismereti Egylet köttetik. Továbbá kérdezzétek meg az iskolátoktól, hogy milyen módon kell igazolni a közösségi szolgálatot. A tapasztalata azt mutatjha, hogy minden iskola máshogy kéri.

 

Kinél jelentkezhetsz?

 

Gönyűi Honismereti Egylet  – Szórádi Csaba     9071 Gönyű, Irányi Dániel u 10.
szcsaba58@citromail.hu

Hécz Dániel – dani@fvlgonyu.hu

Horváth Szabolcs – szabi@fvlgonyu.hu